Аргановото масло се добива от костилката на плода на аргановото дърво (Argania Spinosa), което расте единствено в юго-западната част на Мароко, живее 150 - 200 години, на височина достига до 8-10 метра, а корените му могат да достигнат до 30 метра дълбочина.
Плодовете имат зелен цвят и наподобяват маслина, но са по-големи и закръглени. Във вътрешността на плода има костилка с изключително твърда черупка, в която има до 3 ядки.
Всяка костилка трябва да бъде счупена, за да се извадят ядките. Местните производители твърдят, че за производството на 1 литър арганово масло са необходими около 20 часа.
Маслото от арган се предлага в състава на редица козметични продукти, обикновено доста скъпи поради високата цена на рядката суровина.
Анти-оксидантното действие на маслото се дължи на токоферолите и феноловите съединения, прилага се за придаване обем и жизненост на косата, за облекчаване на сухота и сърбеж на скалпа, за подхранване на сухата кожа, за изглаждане на бръчки, против акне и екземи, при изгаряния и напукани устни, при чупливи нокти.
Аргановото масло неутрализира свободните радикали и предпазва съединителната тъкан, стимулира клетъчния обмен и подобрява междуклетъчния материал, противодейства на изсушаването и стареенето на кожата, като възстановява хидролипидния слой и подобрява усвояването на хранителните вещества от клетките. Съдържа антираковото вещество скотенол.